Kamilleblomstene er små og sitter øverst på relativt korte stilker. Så å høste dem er mer tidkrevende enn man kan forestille seg! Du bør ha god rygg, god tid og ha en god porsjon tålmodighet og utholdenhet! Eller som meg: virkelig elske kamille!

Vakre sommermorgener
hvor sjelefrender møtes
 på stranden
 I pollenstøv og
blomstenes befruktning
drikker de
kamillete og diskuterer
morgendagen
slik de alltid
vil erindre den

-Huldra

Jeg har bodd en del år i Italia, og der er kamille løsningen på de fleste problemer: Er du litt frossen, forkjølet, har vondt i magen eller kolikk, er kvalm, sliten, stresset, anspent, søvnløs, har menstrasjonssmerter eller har du fått influensa? En stor, varm kopp med kamillete er som regel løsningen! De har som oftest ikke te på sine kaffebarer, men kamillete det har de, og italienere har alltid kamillete i huset.

Innvortes virker kamille beroligende, krampeløsende, avslappende, nervestyrkende, svettedrivende, fordøyelsesfremmende, reduserer tarmgass og virker bakteriehemmende. I forhold til hudpleie virker den kløstillende, sårhelende, betennelseshemmende og bakteriehemmende. Det beroliger sår og irritert hud og er flott i f.eks barberskum og etterbarberingsvann/krem, men eterisk olje av kamille er også virkningsfullt i fht giktsmerter. 

Kamille taper seg fort under lagring og om du kjøper kamille, bør du sjekke kvaliteten nøye! Ofte brukes hele planten og dette forringer kvaliteten veldig. Kamillen er ofte gått ut på dato også. Den står seg ikke mer enn ett års tid og da på lukket boks uten at den er utsatt for lys. Det beste er å dyrke den selv.