Stemorsblomst - Viola Tricolor

Stemorsblomst - Viola Tricolor

fioler viltvoksende

Navnet stemorsblomst henspeiler på de fem kronbladene der de øverste mørke blåfiolette bladene er stedøtrene, sidebladene i blomsten er de egne døtrene, litt lysere i fargen, og det nederste fargeløse bladet er stemoren.  Alle sitter rundt grøtfatet med smørøyet (det gule i midten av blomsten). Mest smør får stemoren, noe går til døtrene, mens stedøtrene får ingenting. Navnet "natt og dag" har sin naturlige forklaring i blomstens farger fra den lyse dagen nederst til den mørke natten øverst.  Planten er i dag et vanlig ugress som vokser i mager, gjerne sur jord. Den har 10-30 cm høye stengler med bredt lanseformet og rundtakkete blader. Blomstring fra mai til oktober.

fiolsåpe

Stemorsblomst kan hjelpe for blant annet kløende utslett, eksem,  melkeskurv,  sår og kviser.

Jeg bruker stemorsblomster i blant annet Fiolsåpe og Eksemkrem. Såpen er en super "kvisesåpe" som både rengjør og renser huden samtidig. Flott å bruke til ansiktsvask! Stemortinktur sammen med tea tree olje i såpen gjør at den har svært god effekt på uren hud og kviser. Kan med fordel brukes også av andre som forebyggende behandling av uren hud.

Når det gjelder å kombinere med andre av våre produkter, så vil jeg spesielt anbefale vår Hud-tonikum laget på blant annet brennesle og aloe vera og ikke minst Tindvedkremen som vi har fått så utrolig mange gode tilbakemeldinger på mot uren hud!

Her kan dere se bilder av ei ung dame på 17 år som har prøvd nettopp denne behandlingen mot akne. Første bildet er tatt 15.november 2016 og det andre bildet er tatt 15.februar 2017

november 2016februar 2017

Ved hudsykdommer hos spedbarn og småbarn kan man erstatte vannet som brukes i barnematen med stemorsblomst-te, samtidig som utslett eller eksem vaskes med uttrekket. (hudvann) Større barn og voksne anbefales en kur med urtete over flere uker mot hudproblemer som eksem og kviser.

Sånn lager du hudvann av stemorsblomst:

Plukk en liten håndfull stemorsblomster. (blomster, stengel og blader, - ikke rot).

Legg dem i en kopp eller en liten mugge.

Kok opp 2 dl vann og hell over plantene.

La det avkjøles og stå over natten på kjøkkenbenken (i romtemperatur)

Sik av plantene.

Vannet tappes på flaske og oppbevares kjølig (holdbart 3-5 dager)

Du har nå laget fiolvann som du kan bruke som ansiktsvask morgen og kveld.

For ekstra holdbarhet, eller hvis du vil oppbevare vannet i romtemperatur f.eks på badet, så kan du tilsette litt 40% eller 60% alkohol, ca 1-2 ml pr dl vann.

stemor

Kilder: www.rolv.no

Postet 2018-05-15 621

Blogg arkive

Blogg søk

Nylig viste produkter.

inge produkter