Hestehov - Tussilago Farfara

Hestehov - Tussilago Farfara

Som et under er den der, -hvert år. Står rank i både snø, slaps, sølevann og varm vårsol. Først som små, gule ullhoder og senere som sterke, langstilkede blader utover våren og sommeren. Bladene har et hesteskoformet omriss som sannsynligvis har gitt opphavet til det norske navnet.

Hestehoven er kjent som et hostestillende middel, dokumentert så langt tilbake som for 2500 år siden. Den greske legen Hippokrates (460-377 f.Kr) anbefalte hestehov mot tørrhoste og astma, og planten har vært brukt verden over mot hoste og luftveisplager. Derav også trolig navnet Tussilago som er latin for hostedrivende. I nyere tid har man derimot oppdaget at hestehov inneholder stoffer som kan være svært skadelig for leveren og kan ved bruk i større doser også virke kreftfremkallende. Jeg vil derfor ikke anbefale å bruke denne planten innvortes.

Utvortes kan hestehov brukes i badeoljer, ansiktsmasker og kremer. Den er utmerket for å rense fet hud og den motvirker flass. Et sterkt avkok av hestehov er også utmerket for et vårlig fotbad!

Hestehovblad kan også bruks som sårmiddel. Man stikker da hull på bladene med en nål før man legger dem friske direkte på såret. Et godt, gammelt kjerringråd mot hodepine er å legge friske blader med undersiden ned på pannen. Slik brukte man også bladene mot årebetennelse, leggsår og ved muskel- og nervesmerter. Bladene inneholder nemlig sink som virker betennelseshemmende sammen med garvestoffene som virker sårhelende.

Tørkede blader kan brukes i tobakk og planten har også vært brukt til å farge tekstiler.

I blomsterspråket symboliserer hestehoven rettferdighet og i magiens verden så kan den bringe tapt kjærlighet tilbake. Men først og fremst, for oss her nord, så betyr den at våren endelig er her! Der finnes få ting her i verden som er vakrere enn et barns første hestehov i grøftekanten.

 

Kilder: Medisinplanter i Norge, Hjelmstad

            Håndbok i Urtemedisin, Hilt&Hansteen
            Ville vekster med røtter i kulturhistorien, Skard
Postet 2018-05-15 567

Blogg arkive

Blogg søk

Nylig viste produkter.

inge produkter